![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimFFHHE5GvDs9lWdLDHZJhQfqg7dTaQyAeuAAffVi8Eb2hSI9UfYPNNriODmH8Imdm2-x9cKNLE5EvH-sjDbSOriT1ouIRBG9Pqf_z4CvFRSoQL4Pp4s6Qx7RlWm86Qo8ckH_cmdB6VzII/s320/python+programming.jpg)
Συνοπτικά να αναφέρω ότι πρόκειται για μαθήματα διδασκαλίας Python μέσα από τη δημιουργία αυτοτελών παραδειγμάτων / προγραμμάτων (κλικ εδώ). Είναι εξαιρετική. Ευχαριστούμε.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εδώ και αρκετούς μήνες δουλεύουμε σε μια προσέγγιση της εισαγωγής στον προγραμματισμό με χρήση της Python. Επιλέξαμε να καθοδηγούμε τους μαθητές μέσα από εκτεταμένα αυτοτελή παραδείγματα, ώστε να έχουν την αίσθηση ότι ολοκληρώνουν «πραγματικές» εφαρμογές. Με βάση παλιότερες εμπειρίες μας, αυτό φαίνεται να παρέχει εντονότερο κίνητρο και αμεσότερη ανταμοιβή, σε σύγκριση με περισσότερο παραδοσιακές μεθόδους, στις οποίες εισάγονται σταδιακά οι προγραμματιστικές έννοιες και ακολουθεί εξάσκηση με μικρότερες, στοχευμένες ασκήσεις.
Το υλικό αποτελείται από κεφάλαια, με κάθε ένα από αυτά να αντιστοιχεί σ' ένα πρόγραμμα, συνήθως ένα παιχνίδι. Δεν παρουσιάζουμε το πρόγραμμα ολοκληρωμένο, αλλά ξεκινάμε από το μηδέν και το χτίζουμε βήμα προς βήμα, εξηγώντας τη φιλοσοφία με την οποία περνάμε από το κάθε βήμα στο επόμενο. Οι προγραμματιστικές έννοιες δεν είναι το επίκεντρο· εισάγονται όταν προκύψει η ανάγκη, όταν είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από ασκήσεις, που βοηθούν στην εξάσκηση και εμπέδωση των εννοιών. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν επίσης σύντομα κείμενα, σχετικά με τις έννοιες που πραγματεύεται το συγκεκριμένο κεφάλαιο, τα οποία ευελπιστούμε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και περαιτέρω προβληματισμού.
Η δουλειά μας είναι ακόμα σε εξέλιξη, όμως μπορείτε να βρείτε το διαθέσιμο υλικό στη διεύθυνση http://pythonies.mysch.gr. Τα κεφάλαια που είναι αναρτημένα εστιάζουν στις βασικές αλγοριθμικές δομές. Θα ακολουθήσουν κεφάλαια που αφορούν στις δομές δεδομένων, καθώς και κεφάλαια με πιο σύνθετα προβλήματα και έννοιες.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό όπου και όπως επιθυμείτε, για να πάρετε εσείς οι ίδιοι μια γεύση από την Python, για να το δοκιμάσετε με τους μαθητές σας στην τάξη ή σε club προγραμματισμού, ακόμα και για να το δώσετε σε όσους μαθητές εκφράζουν ενδιαφέρον ν' ασχοληθούν με τον προγραμματισμό.
Ζητάμε όμως ένα πράγμα από εσάς: να μας πείτε τη γνώμη σας. Αν μοιραστείτε την εμπειρία σας από τη χρήση του υλικού, αν προτείνετε διορθώσεις ή προσθήκες, αν συνεισφέρετε ασκήσεις που μοιάζουν με μικρά προγραμματιστικά project και θα έχουν ενδιαφέρον για τα παιδιά, τότε το υλικό θα γίνει ακόμα καλύτερο για όλους μας. Στο site θα βρείτε μια φόρμα επικοινωνίας για τον σκοπό αυτό. Εκεί θα αναρτούμε επίσης τα νέα για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, για τυχόν προσθήκες και αναθεωρήσεις, κλπ.
Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργος Μπουκέας
Δυστυχώς, δεν δουλεύει αυτή τη στιγμή το link. (pythonies.mysch.gr)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να αποκατασταθεί σύντομα και επι τη ευκαιρία συγχαρητήρια στους δημιουργούς!!!